Fra kald desember til mild januar

Desember måned oppfattet vi som kald, selv om temperaturene var omtrent som gjennomsnittet av de siste tretti år. Januar ble derimot betydelig varmere enn gjennomsnittet. Faktisk den varmeste som er målt i Sør-Varanger.

– På 60 år er det aldri målt så varm januar som i år i Kirkenes. Øst-Finnmark lå hele 4-5 grader over normalen i januar. Det i en måned som var litt varmere enn normalt for landet som helhet, sier meteorologisk institutt i en pressemelding.

For målestasjonen på Svanvik er resultatet for januar 2023 en gjennomsnittstemperatur på minus 7,7 grader. Det er hele 4,7 grader høyere enn normalen for januar måned. Gjennomsnittet for de siste tretti år er minus 12,4 grader. Den samme trenden viste seg over resten av Varanger.

Meiser: Småfuglene på brettet trenger mat om vinteren, men har bedre forhold når kulda ikke biter. Foto: Rolf

Vi som har levd en stund minnes januarværet på 1960-tallet. Det er altså tretti år tidligere enn starten av perioden dagens gjennomsnitt beregnes ut fra. Da var det «normalt» å ha temperaturer på minus 35 og minus 40 grader i januar. I 1966 stod og ventet på skoleskyss i minus 42 grader, ved Ørnevann. Den gang viste snøen seg alltid i slutten av september. I de senere år har det knapt vært snø på bakken før kalenderen er bladd over til november. Vintrene blir altså kortere og mildere.

Klimaendringene er utvilsomt over oss, og det går bare en vei. Det vises også på været fra dag til dag. Tidligere hadde vi lange kuldeperioder om vinteren. I mellom de kom perioder med mildere vær, som kulminerte etter et snøfall og gikk over i en ny kuldeperiode. Nå for tiden er det nå snakk om noen dager med kulde, etterfulgt av dager med varmegrader. Til uka ventes det igjen plussgrader i Varanger.

Dette var noe norske forskerne forutsa allerede for 10-15 år siden, at i Varanger ville vi se store endringer i været etter hvert som klimaendringene skred frem. De forventet da fuktigere og kaldere somre – og fuktigere og varmere vintre her vi bor. Tiden vil vise om den forventningene blir realitet.

Rekordvarme vintermålinger: Den meteorologiske målestasjonen på Svanhovd. Foto: Rolf Randa

Når det gjelder nedbøren på Svanvik i januar i år har den vært på 15 millimeter, mens normalen er 28. Ikke rart folk har ventet på både ski- og skuterføre. Nå har det imidlertid kommet så mye snø at de fleste vel er fornøyd.

Og når det gjelder temperaturen i «kalde» desember? Den var på Svanvik minus 10,2 grader, som er én grad kaldere enn gjennomsnittet for de siste 30 år.

8 Kommentarer on “Fra kald desember til mild januar

    1. Ja Tore, man kan jo diskutere. For meg er det i alle fall ikke tvil om at vi nå reverserer det som skjedde i karbontiden, da planter som senere ble til kull og olje bant opp store mengder co2, som vi i dag slipper ut i atmosfæren igjen. Den gang sørget naturen for at atmosfæren ble rik nok på oksygen til at vi og andre skapninger kunne puste i den, og til å få et levelig klima. Nå sørger vi for at denne tilstanden opphører igjen.

  1. Godt og flott initiativ Rolf!
    De fleste klimaendringer og skiftninger i naturen ser en godt når en går i feks Strand- /Sagvannområdet nå og bruker o-kart fra 70-årene. Pytter som er tørket inn og myrer som er gjenvokst. Ser også til dels store pytter i Gallok som er tørket inn etter årtusenskiftet. Stå på!

    1. Takker Jan Arne – ja det er ingen tvil om at gjenveksten går fortere nå enn da vi var ung. Da vokste furuene noen cm hvert år, nå er det snakk om flere desimeter. Myrer og fjell gror til, det er lett å se.

  2. Interessant Rolf. Ser fram til fortsettelsen, ble glad i Sør Varanger de åra Ole Martin var der oppe. Mvh Ola Stormyrengen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *