Den beslaglagte boka fra Skigamma

Under et besøk i Riksarkivet denne uke var jeg på jakt etter opplysninger fra krigens dager. Der fant jeg en «hyttebok» som en ærekjær norsk politimann hadde beslaglagt i 1943, i den hensikt å få straffet den som hadde skrevet «Ned med NS og Tyskland. Lenge leve Kongen og Norge». Kanskje tiden er inne for at boka får flytte hjem til Tana igjen?

Statspolitimannen og nazisten Jon Bell Breivik var født i Vadsø i 1913, men vokste opp på Helgeland. Imidlertid kom han tilbake til Varanger som politimann før krigen, og ble da krigen startet en av de som sluttet seg til okkupasjonsmakten. Han virket frem til 1945 både i Kirkenes, Tromsø og Oslo. Tiltalepunktene mot ham i landssvikoppgjøret fylte flere A4-sider. I så måte var nok saken om hytteboka bare en bagatell, men boka har siden ligget i arkivets mørke hvelv. Breivik måtte også under krigen avfinne seg med at han ikke fikk støtte fra sine overordnede i Statspolitiet til å forfølge saken mot den som ønsket alt vel for Kongen og Norge.

Landssvikoppgjøret

Etter at krigen var over måtte de som hadde bistått okkupasjonsmakten, eller beriket seg på krigen, stå til rette for sine gjerninger. Bare i Sør-Varanger ble mer enn 500 personer etterforsket i det som ble kjent som Landssvikoppgjøret. Disse sakene er nå å finne i Landssvikarkivet, som for en stor del er åpent for innsyn. Her finnes mange opplysninger som den gang var godt stoff for avisene, men som nå, 75 år etterpå, stort sett er gått i glemmeboken.

Skigamma

90 år gamle fortegnelser skrevet av de som besøkt Skigamma i Tana i 1933.

I glemmeboka finnes nok også det som en gang var en populær Skigamme i Tana. Jeg bladde ikke gjennom hele boka der jeg satt i arkivet på Sognsvann, men de årlige besøkene på 1930-tallet fylte flere sider, og boka var i A4-format. Stort sett noterte folk bare dato og navn når de var innom, noe som tyder på at Skigamma var målet for dagsturer.

Oskar Ananiassen var glad for å snart komme hjem til Vadsø og Norge.

Men i blant ble det skrevet værrapporter og korte historier. Tydelig er det at elever og kanskje også lærere fra landbruksskolen ofte var innom. De har vært i godt humør, ut fra fantasifulle beretninger å bedømme. Litt gjøn med andre, og glede over at skolen snart var ferdig sånn at man kunne komme seg hjem igjen til Vadsø og Norge noterte vi også.

Sjåfør Sedolfsen fra Narvik og Hans Hansen fra Bodø var en tur til Skigamma to dager før krigsutbruddet.

Vinteren 1939-1940 brygget det opp til krig, og nøytralitetsvakt var etablert i Tana som i Varanger. Også det vises i boka fra Skigamma.

1 Kommentar on “Den beslaglagte boka fra Skigamma

  1. Setter stor pris på Randaposten. Ble glad i landsdelen de åra Ole M var der oppe, og leser med interesse dine betraktninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *