Å ta opp gammel isolasjon av glassvatt er ingen fornøyelig oppgave. Matter av sammenvevde glassfibre støver fælt, og fibre brekker lett og legger seg over alt. Til irritasjon for hud og ikke minst luftveiene. Men for ikke lenge siden dukket det opp et lite klenodium da jeg fjernet glassvatt fra et stubbeloft.
Den hvite matten av glassvatt inneholdt både sagflis, spiker og annet rusk fra byggetiden, ting som ikke hadde sett dagens lys på 60 år. Det hadde heller ikke tegningen av den smilende mannen med tommestokken, som lå på stubbegulvet under glassvattlaget.
En brosjyre av god kvalitet
Ikke visste jeg at det ble laget produktblad for de forskjellige typer byggepapp allerede tidlig på 1960-tallet. Ved nærmere studier av Isola-brosjyren måtte jeg bare konstatere at den ikke var så ulik moderne brosjyrer. Bortsett da fra at denne ikke var laget av glanset papir, og heller ikke var den med fargebilder. Men stubbeloftet hadde vært et godt sted for oppbevaring, for brosjyren var som ny. På slutten av den fire-siders brosjyren stod telefonnumrene til alle Isolas syv fabrikker i Norge. Antall fabrikker og utviklingen på telefon-siden minnet om at mye likevel har skjedd på 60 år.
Men ble brosjyren lest?
Utviklingen av isolasjon til bygg har kanskje vært større enn utviklingen av byggepapp siden 1960. Nye materialer har gitt oss mange typer papp og duker til forskjellige formål. Men også isolasjonsmattene er blitt stadig bedre, både hva isolasjonverdi og helsefare for arbeiderne angår. De uhandterlige og dårlige glassvattlefsene gikk ut av produksjon i 1963, og ble erstattet med det vi gjerne omtaler som Glava-matter.
Men viktigst for resultatet av byggearbeidet var at produktblad og leggeanvisninger ble fulgt. Der er mitt inntrykk at det nok ikke skjedde i særlig stor grad. Trekkfulle, kalde gulv eller vegger ble et resultat av det. Flere ganger har jeg åpnet slike. Som regel er det vindtettingen det er slurvet med. Man har ikke fulgt Isolas leggeanvisning. I den 60 år gamle brosjyren står det:
– I en vegg med isolasjon av mineralull har man bare papplagene å stole på når det gjelder tetting mot trekk utenfra og mot fuktighet innenfra.
Brosjyren beskriver videre hvordan bygningsarbeiderne skal legge byggepappen for å hindre at kald luft skal komme til den varme siden av isolasjonen. De som har jobbet med gamle bygg har nok erfart at disse setningene ikke alltid har vært fulgt da bygget ble satt opp.